Saturday, 10 November 2012

THE OSTRICH

               The Ostrich, or Common Ostrich (Struthio camelus), is one or two species of large flightless birds native to Africa, the only living member(s) of the genus Struthio that is in the ratite family. Ostriches share the order Struthioniformes with the kiwis, emus, rheas, and cassowaries. It is distinctive in its appearance, with a long neck and legs and the ability to run at maximum speeds of about 70 km/h (43 mph) the fastest land speed of any bird. The ostrich is the largest living species of bird and lays the largest egg of any living bird (extinct elephant birds of Madagascar and the giant moa of New Zealand did lay larger eggs).
         The diet of ostriches mainly consists of plant matter, though it also eats invertebrates. It lives in nomadic groups which contain between five and fifty birds. When threatened, the ostrich will either hide itself by lying flat against the ground, or will run away. If cornered, it can attack with a kick from its powerful legs. Mating patterns differ by geographical region, but territorial males fight for a harem of two to seven females.
        The ostrich is farmed around the world, particularly for its feathers, which are decorative and are also used as feather dusters. Its skin is used for leather products and its meat is marketed commercially

         Ostriches normally spend the winter months in pairs or alone. Only 16 percent of ostrich sightings were of more than two birds. During breeding season and sometimes during extreme rainless periods ostriches live in nomadic groups of five to 50 birds (led by a top hen) that often travel together with other grazing animals, such as zebras or antelope. Ostriches are diurnal, but may be active on moonlit nights. They are most active early and late in the day. With their acute eyesight and hearing, Ostriches can sense predators such as lions from far away. When being pursued by a predator, they have been known to reach speeds in excess of 70 km/h (43 mph) and can maintain a steady speed of 50 km/h (31 mph), which makes the ostrich the world's fastest two-legged animal. When lying down and hiding from predators, the birds lay their heads and necks flat on the ground, making them appear like a mound of earth from a distance, aided by the heat haze in their hot, dry habitat.

       Ostriches typically avoid humans in the wild, since they correctly assess humans as potential predators, and, if approached, often run away. However, ostriches may turn aggressive rather than run when threatened, especially when cornered, and may also attack when they feel the need to defend their offspring or territories. Similar behaviors are noted in captive or domesticated ostriches, which retain the same natural instincts and can occasionally respond aggressively to stress. When attacking a person, ostriches kick with their powerful feet, armed with long claws, which are capable of disemboweling or killing a person with a single blow. In one study of ostrich attacks, it was estimated that two to three attacks that result in serious injury or death occur each year in the area of Oudtshoorn, South Africa, where a large number of ostrich farms abut against both feral and wild ostrich populations

       Ostriches become sexually mature when they are 2 to 4 years old; females mature about six months earlier than males. The species is iteroparous, with the mating season beginning in March or April and ending sometime before September. The mating process differs in different geographical regions. Territorial males typically boom in defence of their territory and harem of two to seven hens. The successful male may then mate with several females in the area, but will only form a pair bond with a 'major' female.
       Ostriches have inspired cultures and civilizations for 5,000 years in Mesopotamia and Egypt. A statue of Arsinoe II of Egypt riding an ostrich was found in a tomb in Egypt. The Kalahari bushmen still use their eggs as water jugs.

No comments:

Translate To Your Language